В края на миналата седмица въпреки много добрите данни за икономическия растеж в САЩ, въпреки нарастването на американския БВП, фондовите индекси затвориха в червено. А Nasdaq загуби най-много-почти 1.5%.

Прогнозираното от много експерти поевтиняване на технологичните компании, започна. Акциите на FAANG (Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google) слязоха до минимума за последните два месеца. Към тях се присъедини и Туитър, чиито акции загубиха 20% от стойността си.

Днес тенденцията се запазва- Nasdaq 100 към 13 часа българско време е с понижение от 0.18%. Експерти предупреждават, че срив ще има и в следващите дни. Доколко той ще засегне фондовите пазари и акциите на технологичните компании и ще станем ли свидетели на рухване или просто пазарите ще преодолеят досегашния срив, предстои да видим.

В продължение на продължителен период инвеститорите се наслаждаваха на постоянното поскъпване на акциите, а откъсването на акциите на технологичните компании от тези на останалите сектори би всички рекорди. Не бяха взети предвид негативни фактори като търговската война между САЩ и Китай, промяната в политиката на Фед, който не само повиши лихвените проценти, но и започна програма за изземане на милиарди долари от пазарите всеки месец.

Да, американската икономика показа завиден икономически ръст от 4.1% на годишна база. Това зарадва най-вече Тръмп, който обяви този резултат като постигнат благодарение на неговата икономическа политика. Но има и други сигнали-например Macro Surprise Index, който отразява очакванията на бизнеса за макроикономиката падна до минимума от есента на миналата година досега.

В червената зона от първите 30 най-големи американски компании в петък финишираха 17. Сред тях Intel е с най-голям спад-8.6%, Exxon mobil е с -2,8%, а Cisco Systems -2,2%.