Вицепремиерът по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев изпрати писмо до министъра на транспорта и инфраструктурата на Турция Адил Караисмаилоглу по повод сигнали от български морски асоциации във връзка с евентуално петкратно увеличение на тарифите за преминаване през Черноморските проливи Босфора и Дарданелите.

Вестник "Сабах" писа по-рано в четвъртък, че Турция планира да увеличи петкратно таксите за преминаване на търговски кораби през проливите Босфор и Дарданели. Проправителственото издание се позовава на източници от турското министерство на транспорта. Очаква се увеличението да влезе в сила на 7 октомври, като ще се вдигнат таксите за фаровете, медицинско обслужване, евакуация на търговските кораби. Увеличението било предвидено в Конвенцията от Монтрьо от 1936 г., която регулира режима на преминаване през проливите.

В писмото на българския вицепремиер, за което съобщи Министерството на транспорта и съобщенията, се посочва, че до момента официална нота за предстоящо повишаване на таксите не е постъпвала към българските власти. Алексиев изтъква, че подобно изменение може да бъде поискано от всяка от държавите-страни по Конвенцията от Монтрьо в края на всеки петгодишен период от влизането ѝ в сила, като направи съответно предложение до другите договарящи се страни. Допускането му зависи от подкрепата на поне две страни, три месеца преди изтичането на петгодишния срок на документа. Всички държави-страни по Конвенцията за въвеждането на нови условия, следва да бъдат уведомени за подкрепеното предложение. Важно условие е, че освен предлаганите изменения, предизвестието следва да съдържа и мотивите, налагащи приемането му.

Христо Алексиев категорично заявява, че българският бизнес в сектора ще бъде значително ощетен от подобни обстоятелства. Вицепремиерът отправи искане към турския си колега Караисмаилоглу за предоставяне на официална информация, като до изясняване на въпроса посочената мярка да не бъде прилагана.

В съобщението се казва, че Христо Алексиев е разговарял с посланика на Турция в България Н. Пр. Айлин Секизкьок, като е изразил позиция, че въвеждането на петорно увеличение на таксите за преминаване през Босфора и Дарданелите, в ситуацията на икономическата криза, породена от Ковид пандемията и войната в Украйна, ще доведе до тежки последици върху икономиката на страните в Черноморския регион.

Вицепремиерът настоя, преди предприемането на подобна стъпка, да се проведе дискусия между всички заинтересовани страни, на която да бъдат обсъдени ефектите от тази мярка, като до тогава да бъде спряно прилагането ѝ.

Корабопритежателите определят турското решение като "внезапно и безпрецедентно действие, което нанася удар на нормалното функциониране на търговията и от там и на корабоплаването".