Водещият бенчмарк на Българска фондова борса SOFIX се оказа в доста незавидна позиция през първото тримесечие на 2019 г., след като стана единственият губещ индекс в региона на Централна и Източна Европа, показват изчисления на Investor.bg. Родният показател изтри 1,78% от стойността си, като приключи март на ниво от 583,87 пункта.

Март всъщност беше ключов за SOFIX, тъй като тогава се случи пролетното му ребалансиране и се смениха три компании от състава му. Investor.bg напомня, че в него влязоха производителят на месо, птици и яйца "Градус", "Индустриален холдинг България" и "Доверие обединен холдинг", а излязоха "Албена", "Монбат" и "Трейс Груп Холд".

Класацията разглежда общо 19 капиталова пазара от ЦИЕ. Топ 3 на най-печелившите фондови борси през периода януари - март са Босна и Херцеговина, Гърция и Румъния със съответно повишение на водещите показатели с 26,73%, 17,62% и 9,63%.

Гърция е навлязла в период на икономически растеж, който я поставя "сред най-добре представящите се в еврозоната". Тази доста изненадваща оценка дойде от Международния валутен фонд в нов доклад за гръцката икономика, публикуван в средата на март. Миналата година Гърция постигна ръст от малко над 2% за пръв път от над десетилетие. Тази година МВФ прогнозира, че страната ще се справи дори малко по-добре.

В Румъния сезонът на дивидентите започна и явно това е една от причните за възходящото движение на местната борса. Тихомир Каунджиев, портфейлен мениджър в "Карол Капитал Мениджмънт", заяви за Investor.bg, че четиридесет и четири румънски компании, вече са обявили размера на дивидента си за 2018 г., като той варира между 1% и 14% от текущата стойност на акциите.

Ако се погледнат изменията на месечна база, то пет бенчамарка от региона се намират на червена територия. Най-голям спад отчита турският индекс ISE 100 - 10,28%. Трусовете на пазарите в южната ни съседка дойдоха броени дни преди важните местни избори, на които партията на президента Реджеп Ердоган понесе някои тежки загуби. Всичко това се случва на фона на влошаването на икономическото положение, растящата инфлация и увеличаването на безработицата.

На борсата в Латвия OMX Riga се понижи през март с 1,37%, а полският измерител WIG отписа 0,39% от стойността си.

През миналия месец спрямо февруари най-добре се е представил пазарът в Босна и Херцеговина, като бенчмаркът BIRS е прибавил 9,62% към стойността. След него се нарежда румънският индекс BET, който нараства с 5,47%. На борсата в Казахстан показателят KASE се е разписал с повишение от 4,05%.