Биткойнът и останалите криптовалути преживяха сериозна разпродажба, след период на стабилизиране през миналия месец.

Рано тази сутрин най-голямата криптовалута се търгуваше при нива от 3 615 долара, след като в началото на седмицата се държеше стабилно при нива малко над 4 000 долара. Така биткойнът поевтиня с 10.1% за последните 24 часа, спрямо най-високата си стойност от 4 020 долара, според данни на Coindesk.

Други криптовалути регистрираха дори по-големи загуби в четвъртък. Етериумът се търгуваше при нива от 126.31 долара за монета, или спад от 15.4% за последните 24 часа. Рипълът загуби 11.1% до 33 цента за монета, а лайткойнът загуби 14.9% до 33 долара. Биткойн кешът поевтиня с 16.8% до 131.92 долара за монета.

Според данните на CoinMarketCap, общата пазарна стойност на криптовалутите възлиза на 122.7 млрд. долара, което е понижение от 10.6% само през изминалия ден.

Причината за внезапния спад в стойностите на криптовалутите не стана ясна. Тя обаче, за пореден път показа колко непредвидима и волатилна може да бъде търговията с дигитални монети и колко неподходящи са те, като инвестиции за масовите инвеститори, които не са особено толерантни към риск.

От пика си през декември на 2017-та година, биткойнът е поевтинял с над 80%, макар и да остава при нива с 16 пъти по-високи в сравнение с преди четири години.

 

Нестабилността на криптовалутите поднови дългогодишния дебат сред инвеститори и регулатори доколко крипотвалутите са подходяща инвестиция за масовите инвеститори. Възможно е наскорошната волатилност да послужи като оправдание на щатските регулатори за пореден път да отхвърлят исканията за създаване на индексен фонд базиран върху криптовалути.