Котировките на южнокорейските компании от строителния сектор, производителите на железопътни компоненти и други предприятия, развивали дейност в Северна Корея, днес силно се повишиха след междукорейската среща на върха, подхранила надеждите за нови трансгранични проекти, предаде Франс прес.

На срещата си в петък севернокорейският лидер Ким Чен-ун и южнокорейският президент Мун Дже-ин изразиха пожелание да се насърчават сътрудничеството и по-активния обмен, както и да се действа за "съвместния просперитет".

Това изявление предизвика на фондовата борса в Сеул силно поскъпване на акциите на много фирми, участващи в междукорейски проекти, които в момента не са активни.

Котировките на Хюндай енджиниъринг енд канстръкшън (Hyundai Engineering & Construction), която е построила сградите в съвместната промишлена зона Кесон в Северна Корея, нараснаха с 26 процента.

Тази зона, където работят около 53 000 севернокорейци за 120 южнокорейски предприятия за производство на различни стоки като часовници или облекло, беше затворена през 2016 година, малко след четвъртия севернокорейски ядрен опит.

Акциите на Хюндай еливейтър (Hyundai Elevator) поскъпнаха с 11 процента. Силен скок отчетоха котировките и на други филиали на групата Хюндай, чийто покоен основател е бежанец от Северна Корея и които бяха едни от водещите в междукорейските проекти.

Така например акциите на производителя на железопътно оборудване Хюндай Роутем (Hyundai Rotem) поскъпнаха с максимално допустимите 30 на сто след обещанието на Ким и на Мун за мерки за свързване и модернизиране на пътищата и жп линиите между двете разделени части на полуострова.