Властите в Саудитска Арабия са изготвили внушителен списък с мерки, които да предприемат, ако страната им бъде подложена на санкции от Запада за убийството на опозиционния журналист Джамал Кашоги.

Повечето от мерките са истински икономически и политически шантаж срещу САЩ и ЕС, съобщи CNN. Една от заплахите за ответен удар е поскъпване на петрола до невероятните 200 долара за барел, както и преминаване към разплащания с юани вместо с долари при сделки с него.

Саудитците заплашват да предоставят на Русия военна база в северната част на страната, а вместо вражда с Иран заплашват да започнат да му доставят съвременно оръжие, закупено от САЩ.

Саудитска Арабия е подкрепена и от своите съюзници в Близкия Изток-Оман, Бахрейн, Йордания, Ливан, ОАЕ и Египет.

Според телевизия "Ал Арабия" санкции на САЩ срещу кралството по повод убийството на Хашоги ще доведат до "истинска икономическа катастрофа, която ще засегне целия свят".

Журналистът изчезна след посещение в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, а турската полиция смята, че той е бил убит и разчленен именно там. Според агенция Анадол дори е идентифициран един от извършителите на убийството-високопоставен чиновник от Министерството на външните работи на Саудитска Арабия.