Саудитска Арабия изпълнява обещанието си да компенсира доставките на ирански петрол, които няма да стигнат до пазара заради американските санкции. Това заяви в интервю за Блумбърг саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман ас Сауд, цитиран от БТА.

Молбата на Америка към Саудитска Арабия и другите членки на ОПЕК е да гарантираме, че при евентуално намаляване на доставките от Иран, ще осигурим тези количества. И това се случи, казва принцът, отговаряйки на въпрос каква молба е отправил американският президент Доналд Тръмп в петролните преговори.

Иран сви износа със 700 000 барела, ако не греша. Саудитска Арабия и страните от ОПЕК и извън ОПЕК добавиха над 1,5 млн. барела дневно. Това означава, че изнасяме най-малко 2 барела за всеки липсващ барел от Иран напоследък. Така че сме си свършили работата и отгоре, допълва саудитският престолонаследник.

Според него високите цени на петрола се дължат не на фактора "Иран", а на намаляващия добив в Канада, Мексико, Либия, Венецуела и редица други страни.

Санкциите на САЩ срещу Иран ще влязат в сила на 4 ноември. Вашингтон поиска купувачите на ирански петрол да спрат покупките си под заплахата от вторични санкции, припомня ТАСС.

Саудитска Арабия очаква до 2030 г. редица страни, произвеждащи петрол, включително Русия, да отстъпят позициите си на пазара и напълно да загубят добива, посочва принц Мохамед.

Търсенето на петрол до 2030 година ще нараства с темп от около 1-1,5 процента годишно, прогнозира той.

"Някои мисля, че след този период темпът ще започне да се забавя, но според нас много страни производителки просто ще изчезнат към този момент. Например Китай силно ще се свие (по добив - бел. ред), ако не изчезне съвсем, други страни също ще продължат да изчезват като производители. След 19 години Русия ще загуби голяма част от добива си, ако не и всичките 10 милиона барела дневно", казва саудитският престолонаследник.

В резултата в бъдеще ще се наложи Саудитска Арабия да доставя още повече, допълва той.