Саудитска Арабия ще забрани внасянето на ливански плодове и зеленчуци или превозването им през своя територия, защото тези пратки все повече се използват за контрабанда на наркотици, предаде Асошиейтед прес, като се позова на Саудитската агенция по печата.

Забраната, разпоредена от саудитското вътрешно министерство, ще започне да действа от неделя.

Ливанското външно министерство каза, че е запознато с решението. Ведомството заяви, че контрабандата на наркотици "вреди на ливанската икономика, на ливанските фермери и на репутацията на Ливан". То призова ливанските митнически власти да засилят проверките на пратките, напускащи страната.

Решението е удар за ливанската икономика, в която селскостопанският износ има водеща роля. Арабските страни са главните износни пазари за ливанската селскостопанска продукция.

Според саудитските власти контрабандата на наркотици от Ливан се е увеличила. Пратки с ливанска продукция се използват за контрабандно внасяне на наркотици, предназначени за Саудитска Арабия или съседни държави. Забраната ще бъде в сила, докато ливанските власти не дадат гаранции за спиране на "системната контрабанда към кралството", се казва в саудитската заповед.