Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп обмисля възможността да премахне изцяло или част от митата, наложени на Китай, за да насърчи Пекин да направи повече отстъпки в търговските преговори между двете страни, съобщава в. "Уолстрийт джърнъл", цитиран от Франс прес.

Тази информация, позоваваща се на анонимни източници, светкавично повиши котировките на борсата, които след това отново се понижиха.

Да се успокоят изнервените от търговската война между двата икономически гиганта пазари е една от търсените цели на администрацията на Тръмп, която вижда в постиженията на борсата барометър за успеха си.

Идеята да премахне изцяло или частично наложените през последните месеци мита за над 250 милиона долара върху вносни стоки от Китай бе лансирана от министъра на финансите на САЩ Стивън Мнучин по време на стратегически срещи за размисъл. Целта бе да се постигне напредък в търговските преговори с Китай и да се насърчи Пекин да се ангажира с по-дългосрочни реформи, подчертава вестникът.

Говорител на министерство на финансите на САЩ заяви, че нито Мнучин, нито постоянният търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър засега не са отправили препоръки.

Според телевизия Си Ен Би Си, която се позовава на високопоставен източник от Белия дом, също анонимен, Доналд Тръмп не би имал никакъв интерес от подобен ход.

Тази идея на Мнучин е срещнала съпротивата на Лайтхайзър, който ръководи преговорите и се страхува, че подобни отстъпки ще бъдат възприети от китайците като знак на слабост. Впоследствие той смекчил малко позицията си, твърди в. "Уолстрийт джърнъл".

Главният преговарящ от Китай за търговските разногласия със САЩ ще бъде в американската столица в края на януари, обяви вчера министерство на търговията на Китай.

Посещението на 30 и 31 януари на вицепремиера на Китай Лю Хъ ще се проведе един месец преди изтичането в началото на март на настоящото примирие в двустранната търговска война.

Ако не бъде постигнато никакво споразумение в края на този период от 3 месеца, решението за който бе взето от китайския президент Си Цзинпин и американския му колега Доналд Тръмп в началото на декември, президентът на САЩ обеща да наложи нови наказателни мита върху китайските стоки.