Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заяви в понеделник вечерта, че търговците на криптовалути трябва да спазват със същите стандарти за борба с изпирането на пари, както традиционните банки.

Според него администрацията на президента Тръмп и финансовото министерство имат "много сериозни опасения" относно растежа на дигиталните валути, включително и по отношение на амбициозната мрежа за цифрови разплащания на водещата социална медия "Фейсбук". и предлаганата от нея криптовалута "Либра".

Стивън Мнучин каза, че Министерството на финансите е загрижено за спекулативния характер на виртуални активи като биткойн и използването на криптовалутите в незаконна дейност, включително финансирането на тероризма.

Бригфингът на Мнучин идва само дни, след като в петък президентът Доналд Тръмп използва Туитър, за да изрази загриженост както от биткойн, така и от плановете на "Фейсбук" за стартиране от следващата година на нова дигитална валута за разплащане "Либра". Подобни притеснения изрази през миналата седмица и управителят на Федералния резерв Джером Пауъл.

Това е ясен знак, че администрацията на Тръмп повиши тревогите за националната сигурност във връзка с плановете на "Фейсбук" за пускане на собствена криптовалута.

"Много играчи се опитват да използват криптовалути за финансиране на своето зловредно поведение. Това наистина е въпрос на национална сигурност", заяви Мнучин на брифинг в понеделник. Ако "Фейсбук" действително разработи своята цифрова валута "Либра", за "да има правилна платежна система с подходящи предпазни мерки срещу изпирането на пари, това би било добре", отбеляза финансовият министър, но в същото време предупреди: "Те имат да свършат много работа, за да ни убедят в това".

Забележките на г-н Мнучин идват само ден, преди изпълнителният директор на "Фейсбук" Дейвид Маркъс да участва във важно изслушване пред Сенатския банков комитет, на което да се обсъдят плановете за криптовалутата "Либра".