Вашингтон няма да направи изключение за европейски компании, които нарушават санкциите срещу Иран. Това бе молба на Европейския съюз и няколко отделни държави от Европа, пише "Файненшъл таймс". Федерика Могерини, както и външните министри на Франция, Германия и Великобритания призоваха Тръмп да извади европейския бизнес от мерките срещу Иран.

Медията се позовава на писмо на държавния секретар на САЩ Майк Помпео и министъра на финансите Мнучин. В него се казва, че е необходимо Европа да се присъедини към санкциите, за да се увеличи натиска срещу Иран.

Първата вълна от наложените на Иран американски санкции ще влезе в сила в началото на август. Решението на Вашингтон е още една стъпка в противостоянието с Брюксел и елемент на започналата търговска война.

В началото на май Доналд Тръмп излезе от ядрената сделка с Техеран, докато партньорите му от НАТО Франция, Германия, Великобритания, както и Китай и Русия не последваха неговата стъпка.

Наложените на Иран санкции включват забрана за сътрудничество с ирански партньори и сделки с тях. От началото на август се забранява и покупката на ирански петрол на световните пазари. последната мярка обаче влиза в сила от 4 ноември, докато останалите-от началото на август.