Руската рубла поскъпва предпазливо по време на търговията в четвъртък часове преди старта на Световното футболно първенство, намирайки известна подкрепа от общата слабост на щатската валута и от пазарните очаквания, че Централната банка на Русия ще остави основната си лихвена непроменена на редовното заседание в петък.

Руската валута поскъпва спрямо долара с 0,5% към 62,22 рубли, като в същото време еврото отслабва с 0,2% към 73,55 рубли.

Местната валута намира подкрепа от стартиращото по-късно днес световно първенство по футбол в Русия, тъй като се очаква чуждестранните фенове и посетители да конвертират сериозни суми от чуждестранната валута в рубли по време на най-значимото за 2018-а година едномесечно спортно събитие.

Финансовите пазари също така изчакват края на днешното важно заседание на Европейската централна банка (от 14:45ч. наше време), последвано от редовната пресконференция на Марио Драги (от 15:30ч), както и утрешната среща на Руската централна банка. Очаква се РЦБ да запази водещите си лихвените ставки без промяна въпреки инфлационния натиск в страната в резултат на последния кръг от икономически санкции, наложени от САЩ и на по-високите цени във връзка със Световното футболно първенство.

Руската рубла и останалите валути от т.нар. "развиващи се" пазари намират подкрепа от общата слабост на щатския долара, която е факт от снощи насам въпреки решението на Федералния резерв на САЩ да повиши основната американска лихва и да сигнализира за възможно по-агресивно затягане на лихвените ставки до края на годината.

В същото време основните фондови индекси на борсата в Москва се търгуват на негативна територия, следвайки слабото представяне на световните пазари на акции - от снощния спад на Уолстрийт, през днешното понижение на азиатските и на европейските борси.

Руският индекс RTS, деноминиран в долари, се понижава с 0,71% към 1139,34 пункта, а индексът МOEX, деноминиран в рубли - с 0,87% към 2251,08 пункта.