Русия е увеличила доставките на петрол в САЩ на фона на санкциите срещу Венецуела до 150 000 барела на ден, според доклад на Международната агенция по енергията (МАЕ), цитиран от ТАСС.

Прекъсването на доставките на петрол от Венецуела дава възможност на други износители да запълнят евентуален дефицит, отбелязва агенцията.

В момента Венецуела доставя 400 000 барела на ден в Китай и Индия. Някои други доставчици вече се възползваха от трудната ситуация във Венецуела. Така Русия използва възможността на фона на санкциите и увеличи доставките на петрол в САЩ до 150 000 барела на ден, посочват анализаторите от МАЕ.

Агенцията очаква с нарастване на търсенето на петрол и увеличаване на производството в САЩ на петролния пазар да настъпи малък излишък през първото тримесечие на 2019 година, а през второто - слаб дефицит от 0,5 милиона барела на ден.

На 28 януари Вашингтон въведе санкции срещу венецуелската държавна петролна компания Петролеос де Венесуела (PDVSA), в резултат на което доставките на петрол от Венецуела за САЩ,които са основен неин купувач, рязко намаляха. От 4 до 10 февруари са внесени 117 000 барела на ден спрямо 587 000 от 21 до 27 януари - седмицата преди въвеждането на санкциите, отбелязва ТАСС.