Руската рубла отбеляза поредно обезценяване спрямо долара, като в понеделник се разменя за над 70 щатски долара за първи път от март 2016 г. насам, оставайки под натиск от тревогите и несигурността заради американските санкции, съобщава Ройтерс, цитиран от Инвестор.

При отварянето на пазара по-рано днес рублата се разменяше за 70,16 долара, като по този начин годишните ѝ загуби се увеличиха до 19%. 

Руската централна банка ще заседава в края на седмицата по повод паричната политика на страната, а гуверньорът Елвира Набиулина заяви преди време, че има две основни възможности - запазване на досегашното ниво на основната лихва от 7,25% или увеличаване на лихвите.

И докато високопоставени руски представители продължават да упражняват вербален натиск върху централната банка напоследък, от институцията запазват мълчание.

Икономическият съветник на Кремъл Андрей Белусов заяви в понеделник, че евентуално увеличение на лихвите би било "силно нежелателно", след като министър-председателят Дмитрий Медведев каза миналата седмица, че лихвите по кредитите в Русия трябва да бъдат по-ниски.

Пазарите и инвеститорите обаче смятат Елвира Набиулина за стабилен и независим управител на централната банка.

Спадът в стойността на рублата се очаква да има ограничено влияние върху експортно-ориентираните компании, които използват привликателно високите нива на чуждестранната валута, обменяйки приходите си от евро или долари в руски рубли за своите нужди на местния пазар като плащане на данъци във втората половина на месеца.

На капиталовите пазари руските акции останаха стабилни заради повишаването на цените на петрола, който формира голяма част от износа на страната.