Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници, известни с общото название ОПЕК+, имат още работа около процеса nа балансиране на глобалния петролен пазар и всяка държава трябва да се подготви да направи каквото е необходимо през втората половина на годината, заяви саудитският енергиен министър Халид ал-Фалих по време на пресконференция в Баку, цитиран от Bloomberg. 

24-членната коалиция трябва да запази курса до юни, тъй като работата ѝ не е напълно завършена по отношение на възстановяването на пазарните устои, добави още той.

Според него добивът в САЩ продължава да държи ниво над нормалното, което създава риск от свръхпредлагане.

По време на същата пресконференция руският енергиен министър Александър Новак заяви, че растящата несигурност около производството във Венецуела и Иран създават усложнения пред ОПЕК+ относно определянето на нейната следващата стъпка преди май или юни.

Коалицията навлиза в своята трета година на политиката си за производствени съкращения, чрез която страните целят да балансират цените на петрола.

Въпреки че от началото на годината досега ОПЕК+ успя да възстанови цената на сорт Брент, повишавайки я с 25%, резултатът все още е под нивата, които повечето производители от картела търсят, за да покрият производствените си разходи.

"По мое мнение има още доста работа пред нас", споделя Халид ал-Фалих.

Много инвеститори гледат все още с несигурност към инвестициите в нови петролни проекти и проучвания заради несигурността, а страните от ОПЕК+ не искат да се стига до ситуация, в която цената на петрола да бъде прекалено висока, подчерта още той.

"Продължаваме да наблюдаваме динамиката в търсенето и предлагането и ще направим каквото е необходимо, за да поддържаме баланса на пазара и през втората половина на 2019 г.", заяви Халид ал-Фалих.

Той сподели още, че проблемите във Венецуела и Иран не са променили неговото виждане за необходимостта от съкращения в производството на петрол, тъй като загубите в двете страни не са били достатъчно сериозни, за да се прекрати повторното натрупване на петролни запаси.

"Ако спадът при доставките в Иран и Венецуела се ускори, ОПЕК е готова да реагира по същия начин, както го е правила и преди", заяви саудитският министър.

По неговите думи Саудитска Арабия ще изпомпва около 9,8 млн. барела дневно петрол през март и април и ще изнася по-малко от 7 млн. барела дневно през двата месеца.

"Днес се съгласихме, че трябва да продължим да следим ситуацията и до май или юни да сме обсъдили нашите действия за втората половина на годината", добави от своя страна Новак.

Русия е намалила своето производство през март с между 140 хил. и 150 хил. барела на ден в сравнение с октомври миналата година.