Руският предприемач Дмитрий Риболовлев е подал вчера иск в нюйоркски съд срещу аукционна къща Сотбис (Sotheby's), обвинявайки я в прикриване на деяния на швейцарския арт дилър Ир Бувие, който е продал на милиардера картини на завишена цена, съобщи Блумбърг. Представител на бизнесмена потвърди информацията за ТАСС.

По данни на Блумбърг Риболовлев иска Сотбис да му компенсира материални щети от 380 млн. долара. Той твърди, че за над 10 години е купил от Бувие 38 произведения на изкуството за 2 млрд. долара. Риболовлев обаче твърди, че е надплатил повече от 1 млрд. долара и иска търговецът на предмети на изкуството да му възстанови тази сума. Бизнесменът привлича към отговорност и аукционната къща, която е участвала в продажбата на една трета от произведенията на швейцареца и според него е знаела, че Бувие ще препродаде купеното с необосновано голяма изгода.

Сред предметите на изкуството, обект на спора, е картината на Леонардо да Винчи "Спасителят на света", която първоначално Риболовлев купил от Бувие за 128 млн. долара. През ноември миналата година обаче руснакът пусна платното на търг на аукционна къща Кристис (Christie's) в Ню Йорк и картината бе продадена за рекордните 450,3 млн. долара или около 3,5 пъти по-скъпо от цената, платена при сделката с швейцарския търговец.