Колко бензин може да се купи със средната рабогтна заплата в европейските страни-такава класация е изготвена от РИА "Новости". В нея България е на предпоследното, 32-ро място, зад нас е само Украйна.

Лидер на рейтинга е Люксембург, жителите на страната могат да купят 2754 литра бензин А95 със средната заплата. Тук заплащането на труда е едно от най-високите в Европа, което прави и цените на горивото относително ниски.

Второто място е за Норвегия, като тук със средната заплата могат да се купят 2200 литра бензин А95. В същото време страната е в челото по цени на горивата, но високите заплащания компенсират това.

В първите пет по достъп до горива са още Австрия, Великобритания и Швеция. Със средната заплата в тези страни може да се купят от 2000 до 1854 литра бензин. В класацията има 15 европейски държави, д които средната заплата дава възможност да се купят над 1000 литра от бензина А95.

На дъното е Украйна, където със средната заплата може да се купят едва 243 литра бензин. Непосредствено над нея е България- 430 литра бензин и Румъния-433 литра. Дори в гърчещата се от години в икономическа и финансова криза Гърция средната заплата дава възможност да се купят 789 литра или близо два пъти повече, отколкото у нас.