Една трета от световните океани е подложена на прекомерен риболов и консумацията на риба е на най-високото си ниво за всички времена, като страхът за устойчивостта на ключовия източник на протеини за милиони хора по света нараства, предупреди Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) в доклад, цитиран от Ройтерс.

Прекомерният риболов е особено вреден в части от развиващия се свят, където много хора страдат от недостиг на питателна храна, се посочва в доклада.

"Има прекомерно експлоатиране на морските ресурси и трябва по-голяма ангажираност от правителствата, за да се подобри състоянието на риболовството", каза Мануел Баранхе, директор на отдела за рибарство и аквакултури към ФАО.

"Прогнозираме, че Африка ще трябва да внася риба в бъдеще", добави той, като допълни, че недостигът може да доведе до повишение на цените и да засегне най-бедните.

Според Баранхе Африка има голям потенциал за аквакултури, но се нуждае от финансова подкрепа за отглеждането и доставката на риба.

Рибовъдството или аквакултурата е най-бързо развиващият се земеделски сектор за последните 40 години и е допринесъл значително за наличието на повече риба, според доклада на ФАО.

Все повече страни се насочват към развъждането на риба. В Алжир правителството окуражава фермерите в пустинята Сахара да развъждат риба, за да увеличат доходите си и да дадат тласък на този отрасъл.

Според критиците това може да нанесе вреди върху околната среда, като допринесе за разпространението на болести и инвазивни видове. Решението е в "правилното регулиране, законодателство, мониторинг и контрол", твърди Баранхе.

Народите, които традиционно са известни с риболова, също подкрепят потенциала на рибовъдството като начин да се подобри осигуряването на храна и преодоляване на глада.

Делът на рибата, уловена при неустойчив риболов, е нараснал до 33,1 процента през 2015 спрямо 31,4 процента през 2013 и едва 10 процента през 1974 година.

Консумацията на риба е достигнала най-високото си равнище от 20,2 килограма на човек спрямо 9 килограма през 1961 година, като се очаква още по-голямо увеличение, след като потребителите, ориентирани към здравословно хранене, се обърнат към рибата.

В момента 3,2 милиарда души по света разчитат на рибата за почти 20 процента от животинския протеин, който поглъщат.

Рибовъдството може да стане устойчиво, като се намалят загубите, но за това ще трябва да се извърви дълъг път, като се очаква в момента около 35 процента от улова да бъде изхвърлен, твърди ръководителят на изследователската програма в международната неправителствена организация Уърлд фиш, Шакунтала Тилстед.