Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е започнала разследване дали има опити на пазара на ток на едро, съобщи пред журналисти председателят на регулатора Иван Иванов.

В КЕВР бяха получени сигнали от Асоциацията на индустриалния капитал в България и от асоциацията "Свободен пазар" за високите цени на Българската независима енергийна борса и особено на сегмента за търговия "ден напред".

Комисията ще проверява всички участници, които продават ток на независимата борса, включително и държавните дружества - ТЕЦ "Марица Изток" 2.

Създадена е работна група, която да проучи защо през последните седмици има колебания на цените на борсата. Иванов даде пример за изтъргуваните количества за днешния ден - средната им цена е към 149 лв. за мегаватчас, което е изключително високо, каза той.

Към днешна дата е ясно, че не работи единият блок на АЕЦ "Козлодуй", има спрени блокове в ТЕЦ "Марица-изток 2", на пълна мощност работят двете американски централи.

Разследването обикновено траело три-четири месеца. Иванов каза, че това е максималният срок, който дава на работната група.