Имаме ясен план откъде ще дойдат другите доставки на газ. Това заяви премиерът Кирил Петков след днешното заседание на Министерския съвет и след решението на "Газпром" да спре доставките за България, смятано от сряда, 27 април.

Правителството има готов план за този сценарий от един месец, каза още министър-председателят. Няма да бъде намалено подаванията на газ към потребителите, увери Петков. Той отбеляза, че ще бъдат прегледани всички договори с "Газпром".

По-рано пред журналисти министърът на енергетиката Александър Николов каза, че потреблението на природен газ в България е гарантирано минимум за месец напред и към този момент не се налага ограничаване на потреблението.

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев обясни по време на  пресконференция на "Продължаваме Промяната", какви са алтернативите за доставки на газ на първо време - възможни са доставки на милиарди куб. метра.

Премиерът Петков представи и някои от предстоящите стъпки на правителството, "за да покажем, че едностранен шантаж не са отношенията, които българската държава ще търпи".

Асен Василев и Александър Николов заминават в четвъртък за Брюксел, където ще обсъдят обща реакция с европейските ни партньори. България вече предложи ЕС да договаря доставките на газ от Русия от името на всички страни купувачи.

Едновременно с това се прави пълен преглед на договорите с "Газпром" не само за получаване на газ, но и за транзит през България.

Причината, заради която "Газпром Експорт" спира доставките, е тяхното желание да се плаща в рубли през трети страни, които не са част от съществуващия договор. Това нито гарантира доставката на газ, нито гарантира българските средства. Няма да се поддадем на този тип шантаж, подчерта Петков.

Схемата за плащане на газа, налагана от Русия

Снимка: Фейсбук

Във връзка с доставките за България и транзита премиерът отново заяви, че изграждането на газопровода "Турски поток" (т.нар. "Балкански поток") не е довело до необходимата диверсификация, както и че правителството продължава да поддържа връзка с гръцката страна за изграждането на интерконектора между двете държави.

Асен Василев отбеляза, че са резервирани количества по действащите връзки. Можем да осигурим преминаването на около 20 милиарда кубически метра природен газ през страната. Можем да получим 2 милиарда куб. метра през връзката Кулата-Сидирокастро и останалите - през Турция. Потреблението на България е 3-3,5 млрд. куб. метра. 

Експерти потвърдиха пред Dir.bg, че от Гърция през реверсивни връзки могат да се доставят 2-3 млрд. куб. метра на година, а от Турция - 10-15 млрд. куб. метра. И по двете направления газ вече е доставян в България. 

Спирането на природния газ към България е едностранен акт - имаме една страна, която е некоректна. За съжаление това не ни учудва, същата ситуация имахме през 2009 г. и през 2014 година. Като правителство очаквахме подобни проблеми и започнахме подготовката още през февруари, каза Асен Василев и добави: "Незнайно защо, диверсификацията продължи толкова дълго". Да се разчита на (изграждащата се) гръцка връзка е извинение да не си направим диверсификацията и това извинение се ползва вече 15 години, изтъкна вицепремиерът.

Газът, който идва у нас, сега е на цена по-висока с 20 процента, но работим с ЕС да имаме дори по-ниска цена от тази на "Газпром", посочи Асен Василев. В момента се говори с Италия и Гърция за доставки на синьо гориво. Утре има срещи в Брюксел за ускоряване на общи европейски покупки, което очевидно се налага, отбеляза вицепремиерът.