Петролът поскъпва рязко, а фючърсите на американските фондови индекси бележат спад, след като въздушен удар на САЩ по летището на Багдат доведе до смъртта на висш ирански генерал и на ирански паравоенен командир. Пентагонът на САЩ посочи, че президентът Доналд Тръмп е одобрил операцията.

Новината предизвика първоначален скок с цели 3 долара на фючърсите на петрола Брент с доставка през март до 69,16 долара за барел, достигайки най-високо ценово ниво от 17-и септември 2019-а година насам, преди да последва известно връщане назад към 68,40 долара за барел. Въпреки това петролът Брент поскъпва в рамките на деня с над 3%.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през февруари също нарастват с 3% към 63,00 долара за барел, като веднага след новината за американския въздушен удар по летището на Багдат те поскъпнаха за кратко до 63,84 долара за барел, достигайки най-високо ниво от края на април 2019-а година.

"Рисковете за петролните доставки в Близкия Изток по принцип бяха завишени и сега можем да видим, че напрежението между САЩ и подкрепяните от Иран военни формирования в Ирак продължава се повишава", посочи за Ройтерс Едуард Моя, анализатор на брокерската компания OANDA.

Американският въздушен удар по международното летище в Багдад в ранните часове на петъчния ден доведе до смъртта на иранския генерал-майор Касем Солеймани, ръководител на елитните ирански Бригади Ал Кудс, и на командира на иракската паравоенна милиция Абу Махди ал Мухандис.

Убийството на Солеймани бележи драматична ескалация в регионалната "война в сянка" между Иран и САЩ и техните съюзници. Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей обеща сурово отмъщение.