Еврото поскъпна рязко спрямо долара и останалите основни валути, след като в ранните часове на деня лидерите на Европейския съюз успяха да се споразумеят по болния въпрос за общата миграционна политика. Чрез това решение се избегна както заплахата за бъдещото единство на съюза, така и опасността от разпад на управляващата коалиция в Германия и евентуалната нерадостна съдбата на канцлера Ангела Меркел, предаде БНР.

Новината за постигнатото споразумение по въпроса за ограничаване на миграцията в рамките на ЕС доведе до отскок на еврото с 0,7% към двудневен връх от 1,1666 долара, но въпреки това единната валута продължава да се търгува недалеч от нейните дъна за годината около 1,1508/27 долара (серия дъна от края на месец май, от 21-ви и 28-и юни).

Единната европейска валута поскъпва и спрямо останалите водещи валути, нараствайки към двуседмичен връх от 129,14 японски йени, към триседмичен връх от 0,8890 британски лири и към двуседмичен връх от 1,1587 швейцарски франка.

Въпреки че към момента детайлите по мигрантската сделка са все още доста неясни, чрез постигнатото споразумение се избегна опасността от по-значителен конфликт в рамките на ЕС. Ако не беше постигната сделка по този въпрос, това щеше да представлява доста лош сигнал за единството на съюз в момент, когато ЕС е атакуван от американския президент Доналд Тръмп по отношение на двустранната търговия и когато съюзът продължава да се бори с последиците от мигрантската кризата от 2015-а година, по време на която повече от един милион бежанци и имигранти навлязоха в Европа.

От друга страна миграционното споразумение сякаш спасява от разпад германското коалиционно правителство начело с канцлера Ангела Меркел, която е най-дългогодишния лидер в ЕС и която беше подложена на силен натиск от нейните близки партньори от Християн-социалния съюз на Бавария да сключи подобна миграционна сделка на европейската среща в Брюксел.

Междувременно депутатът от Христян-социалния съюз (ХСС) Ханс Михелбах заяви пред германска телевизия, че европейската миграционна сделка представлява "позитивен сигнал". "Сделката показва, че в Европа има известно движение във вярната посока", посочи той и подчерта: "Съюзът с партията на Меркел е абсолютен приоритет за нас".