Цените на петрола се върнаха на предишното си равнище след скока, последвал нападението с дронове срещу петролни съоръжения на Саудитска Арабия, тъй като в момента няма фундаментални предпоставки за увеличаване на стойността на черното злато. Това заяви днес руският президент Владимир Путин на среща с генералния секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо в рамките на Руската енергийна седмица, предаде ТАСС.

Неотдавнашната масирана атака срещу обекти на петролната инфраструктура в Саудитска Арабия, разбира се, провокира скок в цените на петрола. Бях сигурен обаче, че всичко ще се върне към сегашните показатели, защото на пазара няма фундаментални основания за резки колебания (на цените - бел. ред.), каза Путин.

По думите му сред факторите за отсъствието на такива основания са съвместните усилия на Русия и ОПЕК за стабилизиране на световния пазар.

Диалогът между ОПЕК и страните извън картела носи положителни резултати както за Русия, така и за целия световен енергиен пазар, следователно и за цялата световна икономика, каза Путин.

Русия заедно с други държави прави всичко възможно за осигуряване на баланса между търсенето и предлагането на световния енергиен пазар, допълни той.

Баркиндо изрази надежда, че Русия ще запази лидерската си роля в поддържането на стабилността на петролния пазар. По думите му напоследък върху пазара и работата на ОПЕК влияние оказва засилващото се политическо напрежение в района на Близкия изток.

Руският президент Владимир Путин заяви днес, че Русия ще продължи да бъде отговорен играч в съюза между ОПЕК и нечленуващи в картела страни производителки на петрол, предаде Ройтерс.

Путин отбеляза, че е важно да се използват всички налични инструменти за балансиране на енергийните пазари.

Руският президент говори на започналия днес в Москва международен форум Руска енергийна седмица. Събитието, продължаващо до 5 октомври, се организира от министерството на енергетиката на Русия с подкрепата на фонда Росконгрес и се провежда в централната изложбена зала "Манеж".

Сред участниците в Руската енергийна седмица са енергийните министри на Саудитска Арабия и Иран, представители на най-големите енергийни компании и организации, водещи световни експерти.

Кремъл съобщи по-рано, че Путин ще има разговори с президента на американския енергиен гигант ЕксънМобил (ExxonMobil) Дарън Удс.