Несигурността около обема на доставките на петрол на световния пазар се запазва, за което допринасят заплахата от санкции срещу Иран и намаляването на доставките от редица други страни. Поради това няма гаранции, че цената на петрола през 2019 г. няма да превиши 100 долара за барел, заяви в интервю за ТАСС министърът на енергетиката, промишлеността и минералните ресурси на Саудитска Арабия Халид ал Фалих.

Сега цената е около 78-79 долара за барел.

Не мога да ви дам гаранции, както и не мога да предскажа какво ще се случи с другите производители. Добивът на Саудитска Арабия през октомври достига 10,7 млн. барела дневно. Мога да кажа, че при нужда можем да достигнем и до 12 млн. барела дневно. Ако обаче от пазара изчезнат 3 млн. барела, няма да можем да компенсираме този обем, посочи министърът, отговаряйки на въпрос за вероятността цената на черното злато да скочи до 100 долара за барел. Той припомни също, че страните по споразумението ОПЕК+ от юли увеличават добива, за да попълнят намаляващото предлагане и да предотвратят нови ценови пикове.

В момента водещ фактор за несигурност на петролния пазар е въвеждането на строги санкции от САЩ срещу Иран, който добива 3,5 млн. барела петрол дневно. Намалява и добивът на страни като Венецуела и Мексико, допълва ТАСС.

Производството на Саудитска Арабия скоро ще нарасне до 11 млн. барела дневно, посочи Ал Фалих.

Министърът отбеляза, че международната общност трябва да подкрепи Саудитска Арабия като единствената страна, която има възможност да реагира гъвкаво на измененията в търсенето и предлагането на пазара чрез задействане на нови производствени мощности. По думите му при войната в Персийския залив през 1991 г. предлагането на петролния пазар е спаднало, но не се е стигнало до срив, тъй като Саудитска Арабия оперативно е покрила недостига в предлагането.

Междувременно се появиха прогнози и за цени на петрола може от 200 долара за барел заради убийството на журналиста Джамал Кашоги и последвалото напрежение между САЩ и Саудитска Арабия.