В Гърция късно снощи е пристигнал кораб с 90 млн. куб. метра втечнен природен газ (LNG) от САЩ за България. Разтоварваното на кораба ще започне на 1 юни, каза пред журналисти днес министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Цената на горивото е конкурентна и по-ниска от доставяния сега природен газ, добави тя без да дава повече информация за ценовите равнища.

Колко се доставя и от кого

Синьото гориво се внася от холандската компания "Колмар", от която "Булгаргаз" е закупила 140 милиона кубически метра втечнен американски природен газ, добави Петкова. Доставката на втечнения газ стана възможна благодарение на договора на "Булгаргаз" с холандската компания и то на конкурентни, по-ниски от настоящите доставни цени, подчерта министърът.

Тези 90 млн. куб. метра газ, са произведени от американската компания "Шениер" и са по договор за внос за второто тримесечие на годината. През третото тримесечие фирмата "Колмар" ще достави приблизително 50 млн. куб. метра втечнен природен газ, произведени от "Бритиш Петролиум", каза Петкова, цитирана от БТА.

"Колмар" има намерение да участва в пазара на природен газ у нас и предлага доставка от 500 млн. куб. метра на година за пет години. Това означава, че на българската борса за природен газ, която експертите очакват да заработи от октомври, да има реална ликвидност, отбеляза министърът.

Закупените количества ще влязат в страната ни през терминала за втечнен природен газ край гръцкия град Ревитуса и после ще се транспортират по газопреносната ни система.

Каква е ползата от пробива в доставките

От първи април увеличихме капацитета на връзката Кулата- Сидирокастро до 5 милиона куб. метра природен газ (на денонощие), включително от терминала за втечнен природен газ в град Ревитуса, каза изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" ЕАД Владимир Малинов.

Проект за терминал за втечнен газ край Александуполис - част от европейската енергийна карта. На нея са показани част от газовите връзки - действащи и в проект

Kарта: entsog.eu/gastrade.gr

Следим внимателно динамиката на пазара на природен газ и установихме, че можем да внесем по-евтин газ от руския, каза Николай Павлов, изпълнителен директор на "Булгаргаз". Проведохме открит и прозрачен търг, съобразен с техническите ни възможности за внос. Получихме три оферти, и трите с по-ниска цена от сега купувания (две от холандската компания и една от голям български търговец на газ). Чрез тях осигурихме приблизително 144 млн. куб. метра, които сега се нагнетяват в хранилището в Чирен. От новата доставна цена българският потребител ще усети през следващата зима, каза Павлов.

"Булгаргаз" за втори път купува синьо гориво, различно от руското по дългосрочните си договори. Първият бяха доставките от гръцката ДЕПА, договорени след търг през април. Ефектът от от всички сключени договори на "Булгаргаз", които са за приблизително 295 млн. куб. м, е 15 млн. лева, подчерта Павлов, без да дава повече информация за цената по тези договори. Виждаме и корекции в стойността на долара и това ще ни даде възможност да поискаме от КЕВР по-ниска цена на синьото гориво за третото тримесечие, като прогнозата е на 10 юни да внесем в регулатора предложение за поевтиняване на газа с 0,22 процента, каза Павлов.

Откъде и как се транспортира сега газ от (за) Гърция

Точно преди три години (в първите дни на юни 2016 г.) председателят на КЕВР Иван Иванов каза, че България преговаря с Гърция за възможностите да внася газ чрез терминала за втечнен газ на гръцкия остров Ревитуса. Тогава всичко все още беше на работен етап (по обяснението на Министерството на енергетиката), но споразумение вече е постигнато и след регазификация (при която течният продукт бива превърнат в газообразно състояние и инжектиран в мрежата на наземните газопроводи) синьо гориво ще влиза в България по газовата връзка между Сидирокастро и Кулата.

Към 2016 г. по изградената там реверсивна газова връзка България можеха да се транспортират до 3 млн. кубични метра природен газ на денонощие.

Увеличеният вече капацитет ще позволи на търговците на газ да внасят в страната ни синьо гориво от различни източници, включително и на втечнен газ от LNG-терминала в Ревитуса, а на следващ етап и от този в Александруполис. В търговете, които обявиха "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз", ще могат да участват и фирми, търгуващи с втечнен газ, което ще направи цените конкурентни, заяви в края на март изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов. Тогава той назова и възможните източници на газ през този "допълнителен вход" (по думите му) към България: САЩ, Катар, Северна Африка (Египет, Алжир). Да добавим и Израел, Кипър.

България използва вече тази възможност по време на газовата криза през 2009 г.

На 22 май т.г. премиерите на България и Гърция - Бойко Борисов и Алексис Ципрас, дадоха старт на строителството на реверсивна газова връзка между двете страни с дължина 182 км, от които 150 км на българска територия. Тя започва от Комотини и ще се свързва с българската газопреносна система при Стара Загора. Техническият капацитет ще бъде от 3 до 5 млрд. куб.м. Общата стойност на проекта е 220 млн. евро.