Алпите отдавна са превърнали Европа във водеща ски дестинация, но на сектора му се налага да реагира гъвкаво на трудностите, предизвикани от пандемията от Ковид-19 и климатичните промени, информира Франс прес, цитирана от БТА.

Европейският ски бранш има приходи от 34 милиарда евро, което е половината от световните, според Лоран Вана, швейцарски експерт, автор на световен доклад, който е основен източник за сектора.

Алпите, които се простират от Франция през Италия, Швейцария, Германия, Лихтенщайн, Австрия до Словения помогнаха Европа да се превърне в лидер в ски сектора.

На Алпите се падат над една трета от ски зоните в целия свят, казва Вана. Те привличат 43 процента от скиорите в света, докато САЩ привличат 21 процента.

В Европа лидерите са Франция и Австрия, като всяка от страните може да се похвали със ски зони, привличащи над милион посетители всяка година според Вана.

Секторът е изключително концентриран в големи ски зони. Курорти, които са посещавани от над 100 000 скиори годишно представляват "само 20 процента от ски зоните, но покриват 80 процента от скиорите", казва швейцарският експерт.

Карането на ски е най-популярното развлечение в Лихтенщайн, Швейцария и Австрия, където над 30 процента от населението са любители на белия спорт. Като брой обаче най-много са германците.

Карането на ски е сезонен спорт, тъй като няма много райони, които да са достатъчно високо, за да има сняг през лятото, а малко курорти са открили възможности за целогодишна дейност.

Това прави сектора изключително зависим от сезонните работници, както за обслужването на пистите, така и за други бизнеси като хотели и ресторанти.

По оценки на секторната асоциация на френските ски зони над 120 000 работни места в страната зависят от отварянето на пистите.

Ски браншът не избегна последиците от пандемията от Ковид-19 и ограниченията срещу разпространението на коронавирус - австрийски курорт бе сред първите места на масово заразяване (Ишгъл - б.р.).

Според Вана, строгите ограничителни мерки, които затвориха почти всички курорти в средата на март, са довели до спад с 20 процента средно на посетителите.

Това означава между 1,5 и 2 милиарда евро пропуснати приходи за Франция и Австрия.

Топящите се ледници, включително на Алпите, са една от най-видимите последици от климатичните изменения, което пък повишава вниманието към този проблем през последните години според Венсан Лалан, ръководител на туристическата служба в най-високия ски курорт в Европа Вал Торанс.

Френската браншова организация обяви миналия месец цел ски зоните й да станат въглеродно неутрални до 2037 година.

Друго голямо предизвикателство според Вана е остаряването на поколението родено след Втората световна война, т.нар. бейби бумъри, което обожава да кара ски, докато по-младите генерации не са чак толкова големи любители на белия спорт.

Вана признава, че секторът "не е открил начин да обучи младежите от 21 век, които не искат да прекарат три дни в падания преди да усетят какво всъщност е спускането със ски".