Повече от 700 японски износители на храни са засегнати от преустановяването на вноса на морски дарове от Япония в Китай след започналото изпускане на вода от авариралата атомна централа "Фукушима" в Тихия океан.

Вчера Япония започна да изхвърля пречистена радиоактивна вода от централата, което накара Китай да обяви незабавна пълна забрана за всички морски продукти от Япония, предаде Ройтерс, цитирайки доклад на компанията за пазарни проучвания "Тейкоку дейтабанк" (Teikoku Databank).

Според данните 727 японски компании изнасят хранителни продукти за Китай, което представлява около 8 процента от всички японски фирми, доставящи стоки в Китай.

Също така 316 японски фирми изнасят храни за Хонконг, който обяви своя собствена забрана върху вноса на японски морски дарове от 10 японски региона.

Китайските митници не дават подробности за вноса на морските продукти, засегнати от забраната.

Китай е внесъл от Япония морски продукти на стойност около 600 милиона долара през 2022 г., което го прави най-големия пазар за тези японски стоки, а Хонконг заема второто място.

Продажбите за Китай и Хонконг са представлявали 42 процента от целия японски износ на морски продукти през 2022 г., сочат правителствени данни.

Междувременно днес Южна Корея заяви, че драстично ще разшири радиационните тестове на отглеждани морски дарове, за да гарантира безопасността им.

Повече от 4000 допълнителни теста, свързани с отглежданите морски дарове ще бъдат проведени до края на тази година, каза заместник-министърът по океаните Парк Сунг-хун на редовен брифинг по въпроса с отпадъчните води от АЕЦ "Фукушима".

Експерти ще вземат проби от рибовъдните стопанства. От началото на тестването, в края на юли, не е открита радиация, посочи още той.

Япония твърди, че изпускането на радиоактивна вода в океана е безопасно, като отбеляза, че Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) също е стигнала до заключението, че въздействието, което би имало върху хората и околната среда, е "незначително".