Паундът поскъпва силно на валутните пазари за втора поредна сесия на търговия с оглед на подновени спекулации, че британският премиер Тереза Мей изглежда по-близо до получаване на одобрението на парламента на страната на договорената от нея с ЕС Брекзит сделка.

Късно снощни Тереза Мей и президентът на ЕК Жан-Клод Юнкер се договориха за "правно обвързващи промени" по сделката за Брекзит в частта й за ирландския предпазен механизъм, касаещ временното избягване на установяване на твърда граница между Република Ирландия, която е член на ЕС и Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство.

Двете страни се ангажираха с юридически обвързваща декларация, според която до края на 2020-а година да бъдат изработени алтернативи по важния спорен въпроса за границата между Република Ирландия и Северна Ирландия. Според анализатори и инвеститори договарянето на правно обвързващи гаранции може да помогне на Тереза Мей в очаквания късно тази вечер вот в британския парламент относно договорената от нея сделка за условията по излизане на Великобритания от Европейския съюз, което по план трябва да бъде факт на 29-и март.

Въпреки че вероятността за одобряване на Брекзит сделката на Мей все още да изглежда доста малка, британската лира поскъпна в понеделник вечерта с цели 2%, като нейното възходящото движение се задълбочава и през днешната търговия. Паундът поскъпва с нови 0,6% към най-високо ниво за месец март от 1,3286 щатски долара, отправяйки поглед към 7-месечни връх около 1,3349 нивото, достигнат на 27-и февруари.

В същото време еврото се понижава с 0,35% към 0,8518 паунда, като в началото на днешната търговия единната европейска валута дори удари за кратко ново 22-месечно дъно около 0,8472 британски лири (най-ниско ниво от май 2017-а година насам).

По-нататъшната посока на движение на британската лира обаче ще зависи най-вече от очаквания по-късно днес ключов вот в парламента на Великобритания за договорената от Тереза Мей с ЕС Брекзит сделка и дали направените в последния момент промени ще успеят да убедят британските депутати да подкрепят споразумението. Ако сделката за условията по Брекзит все пак бъде одобрена от британския парламент, това може да доведе до по-нататъшно рязко поскъпване на паунда, докато поредно отхвърляне на споразумението може да провокира нова вълна от продажби на британски лири.