Поскъпналите торове* ще увеличат разходите за интензивните сортове пшеница при започналата сеитбена кампания, заяви за БТА професор д-р Иван Киряков, завеждащ "Селекция на зърнено-житните и бобовите култури" в Добруджанския земеделски институт.

Коментарът е по повод сигналите на зърнопроизводители, че заради значително по-високите цени на торовете тази есен, се вдига и себестойността на сеитбата.

По думите на проф. Киряков, пшеници от чужда селекция, които дават добив по 900-1000 килограма, изискват по 15-18 килограма торове на декар през периода на вегетация. При българските сортове, създадени в Добруджанския земеделски институт, със среден добив около 600 килограма в производствени условия, трябва да се осигурят по 12 килограма активно вещество на декар за оптимално торене, поясни специалистът. Той добави, че около три-четири килограма от торовата норма се влагат преди сеитбата, а останалото количество - напролет.

Тазгодишната сеитба на пшеницата в Добруджа закъснява заради сухото време през септември, когато черноземът трудно се обработваше, и последвалите дъждове, заради които машините сега не могат да влязат в масивите, посочи проф. Иван Киряков. Той добави, че оптималният краен срок за есенната сеитба е 25 октомври, но, ако времето се задържи по-топло, дейностите - както и през други години, могат да продължат и до края на ноември.

*Торовете поскъпнаха заради увеличените цени на природния газ, който е суровина за производството им.