Властите водят преговори с големи търговски вериги у нас за това да продават хляб без да включват в цената му печалба за самите себе си. Това каза пред Нова тв земеделският министър Румен Порожанов в коментар на поскъпването на насъщния, което от няколко дни насам е факт в няколко града у нас.

Основните аргументи за скока на цената са по-високите изкупни цени на пшеницата и увеличението на минималната работна заплата, обясниха хлебопроизводителите.

"Идеята сега е надценката да бъде само за покриване на брака и на разходите в самата верига. Засега получавам подобни уверения, защото самите вериги са регулатори на цените", каза Порожанов. По думите му и сиренето, и кашкавалът достигат до крайния потребител с около 30% надценка. По този казус също се водели разговори с търговците.

Министърът на земеделието коментира и акцията на Спецпрокуратурата, провела се в Своге срещу заподозрени в незаконен добив и търговия с дървен материал, извършвани от 2014 г. досега. По случая бяха задържани общо петима души, сред които е и шефът на Регионалната горска дирекция в София. Той е сочен за лидер на престъпната група. Арестуваните с заподозрени и в кражби на части за специализирана горска техника, притежание на незаконни оръжия и боеприпаси и палеж на автомобил.

Порожанов каза, че конкретният случай не му е известен и допълни, че "основните проблеми на Софийската дирекция са свързани с набезите на ромското население".

По въпроса с наболелия проблем с чумата по свинете земеделският министър бе категоричен, че оградата по границата ни с Румъния е била "изключително правилна мярка".

"Съоръжението е надеждно и спря движението на животни от Румъния към България", каза Порожанов. И допълни, че вече е извършена проверка във връзка с разследването на Нова тв за конфликт на интереси при изграждането на оградата. Докладът бил изпратен до компетентната комисия.

Сега цел на санитарните власти било създаването на биопръстен около индустриалните ферми, така че в тези райони да не навлизат домашни прасета.