Агенцията за енергийна информация (EIA) към Министерството на енергетиката на САЩ промени прогнозата си за цените на петрола да се понижат, а на добивите на суровината да се повишат.

Прогнозата за цената на "черното злато" от сорта Brent през четвъртото тримесечие е понижена от 44 долара за барел до 42 долара за барел, а за 2021 година намалението е от 49 долара за барел до 47 долара. Това става ясно от месечния доклад на EIA.

Спотовите цени на петрола сорт Brent през септември са съставлявали средно 41 долара за барел, което е с 4 долара за барел под средните показатели за август. Спадът на цените съвпада със забавяне на световното търсене. В месечно изражение, потреблението е нараснало средно с 1 млн. барела на ден през август и септември в сравнение с увеличението с 4.1 млн. барела на ден от месец май до юли.

Като се има предвид, че 40% от крайните цени на горивата зависят от цената на петрола, би трябвало да очакваме и понижение на бензина и дизела да продължи.

В същото време EIA коригира и прогнозата си в посока нагоре за добива на петрол в САЩ през 2020 г. от 11.4 до 11.5 млн. барела на ден, а за 2021 г. - надолу до ниво от 11.1 млн. барела на ден. Последните данни сочат, че добивът на петрол в САЩ през юли е бил в обем от 11 млн. барела на ден, което е с 0.5 млн. барела на ден повече от юни, а през септември е нараснал до 11.2 млн. барела на ден.


Задълбочен прочит и анализ на енергийните теми - четете в 3е-news.net >>