Поевтиняването на петрола продължава на световните пазари. Вчера фючърсите на сорта Brent паднаха с 6.4% или с 4.26 долара на барел и сделките се сключваха на нива от 62.53 долара за барел. Цената на този вид петрол е референтна за европейския пазар.

При другия сорт - WTI - спадът бе с 6.6% или с 3.77 долара на барел, като цената му в края на деня бе 53.43 долара за барел.

По време на борсовите сесии цената на Brent слезе до 61.71 долара за барел, най-ниското ниво от декември 2017 година досега. Като цяло, от началото на октомври до днес Brent загуби 28% от стойността си, WTI - 30%.

Какви са причините за поевтиняването на петрола?

Първата и най-сериозна е бягството на инвеститорите от рискови активи - най- вече акции. Фондовите индекси на САЩ се понижиха с 1.7 - 2.2%. Търговските търкания между САЩ и Китай внасят допълнителна несигурност на пазарите и дори най-големите технологични компании (Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google) загубиха 1 трилион долара от пазарната си капитализация.

Експерти казват, че когато фондовия пазар губи 8-9% от стойностите си, то това е белег за слаба световна икономика и намаляване на потреблението на петрол.

Към това се добави и изказването на Доналд Тръмп от вчера, в което той не прогнозира санкции срещу Саудитска Арабия и влошаване на отношенията с тази държава, една от основните производителки на петрол в света. С това бе отстранен един от основните геополитически рискове за поскъпването на петрола.

Какво да очакваме?

Най-големите притеснения на инвеститорите сега е да не се повтори сценария от 2014 година, когато за два месеца в края на годината петролът загуби 33% от цената си на световните пазари. След това последва и рекордно ниска цена през 2015 година - под 40 долара за барел.

Евентуално спиране на поевтиняването на петрола може да се случи след като изтече временното разрешение, дадено от Вашингтон на няколко държави, купуващи петрол от Иран, да продължат търговията без да се страхуват, че ще бъдат санкционирани. Вчера Белия дом публикува разследване за снабдяването на режима на Башар Асад с пари за продължаване на войната през доставки на ирански петрол с посредничеството на руски компании. Засега не е ясно как това ще се отрази на американските санкции срещу Техеран и дали няма да последва прекратяване на разрешението за купуване на ирански петрол.