Петролните фючърси се намират под нов натиск от продажби по време на търговията в четвъртък, тъй като пазарните участници продължават да изразяват притеснения относно свръхпредлагането на важната енергийна суровина и способността на предстоящата ключова среща на "ОПЕК+" да бъде договорено стабилно намаляване на добивите.

В сряда петролният министър на Саудитска Арабия Халид Ал-Фалих прогнозира, че 2019-а ще бъде година, в която пазарът на черното злато ще се окаже много стабилен. Той посочи, че Саудитска Арабия не може и няма да намали едностранно производството на петрол, а само като част от едно такова евентуално решение в рамките на картела.

Руският президент Путин пък отбеляза, че текущите петролни цени са подходящи за неговата страна. Той похвали саудитският принц Мохамед Бин Салман и посочи, че Москва е готова да си сътрудничи и занапред, отбелязвайки, че цени на суровия петрол около 60 долара за барел са "балансирани и справедливи" и са далеч над нивата, от които властите в Кремъл се нуждаят, за да поддържат държавен бюджетен излишък.

Тези изявления сякаш поставят под въпрос очакваното намаление на петролните добиви с 1 млн. до 1,4 млн. барела на ден на предстоящата на 6-и декември среща на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

Днешният нов спад на петролните фючърси с около и над 1% е факт и в резултат на данни на Енергийната информационна администрация (EIA), според които американските складови запаси на суров петрол се увеличиха за седмицата до 23-ти ноември с 3,6 млн. барела до общо 450,5 млн. барела. Това представлява увеличение на петролните запаси на САЩ за 10-та поредна седмица и техен най-голям обем от година насам (от седмицата около Деня на благодарността през миналата година). Така само в рамките на около два месеца (от средата на септември насам) те нараснаха с повече от 56 млн. барела.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през януари поевтиняха по време на днешната търговия под психологическата бариера от 50 долара, достигайки цени около 49,30 долара за барел - най-ниско ценово ниво от 7-и октомври 2017-а година. В същото време аналогичните фючърси на петрола сорт брент пробиха за кратко под 58 долара за барел, достигайки цени от 57,65 долара за барел (най-ниско ценово ниво от 24-ти октомври 2017-а година), преди да опита известна стабилизация обратно над 58 долара.