Петролните фючърси нараства с близо 1%, след като Иран обяви, че е задържал чуждестранен петролен танкер в Персийския залив. Новината идва на фона на растящото напрежение между Техеран и Запада и вероятно ще засили притесненията относно безопасното корабоплаване през Ормузкия проток - ключов воден път за голямата част от петролния износ от Персийския залив.

Фючърсите на петрола брент с доставка през септември поскъпват с 0,9% към 64,25 долара за барел, но след като във вторник поевтиняха с цели 3%, а в сряда - с нови 1,1%, достигайки двуседмично дъно около $ 63,22.

Фючърсите на американския лек суров петрол нарастват с 0,8% към 57,32 долара, след като и те поевтиняха с близо 4,5% в рамките на предходните две сесии на търговия, достигайки в сряда двуседмично дъно около $ 56,25.

Поскъпването на петрола обаче изглежда ограничено след преминаването на урагана Бари през Мексиканския залив без да бъдат нанесени щети на американските петролни платформи.

В сряда Енергийната информационна агенция пък отчете понижение с 3,1 млн. барела на складовите петролни запаси в САЩ през последната седмица, но в същото време запасите на бензин нараснаха с цели 3,6 млн. барела, а на петролните дестилати - с 5,7 млн. барела. Трябва да се има предвид, че през летния сезон на пътувания е нормално да ума увеличено потребление на бензин, но данните на EIA обориха тази закономерност.