Цената на петрола установи нов максимум за времето от декември 2014 година досега. Причината е в данните за намалели запаси в САЩ, както и съобщения от Саудитска Арабия за действия, гарантиращи цена от 100 долара за барел.

Сорт Brent  с доставка през юли в Лондон се търгуваше преди обяд за 74.39 долара за барел, което е ръст от 1.22% само за ден и 10.4% за десет дни.

Търговията с WTI достигна 69.22 долара за барел. търсенето на световните пазари се увеличи с 0.5 милиона барела за денонощие, а продажбите на бензини са рекордни за периода.

И въпреки че износът на петрол от САЩ достигна 1.75 милиона барела дневно, пазарите явно са заложили на възможностите на саудитите да вдигнат цената, дори с цената на намаляване на собствените си добиви.

Саудитска Арабия се стреми към поскъпване на петрола заради предстоящата продажба на акции то националната петролна компания Saudi Aramco. парите са необходими заради големите разходи на кралството по войната в Йемен и мащабните икономически реформи, които бяха предложени от наследника на саудитския престол.