Цените на петрола сорт Брент превишиха 60 долара за барел за първи път от сряда на фона на данни, показващи по-голямо от очакваното свиване на запасите от петрол в САЩ, съобщава Ройтерс. Движенията във възходяща посока обаче са ограничени от продължаващите опасения за глобална икономическа рецесия.

Сортът Брент поскъпва с 0,5% до 60,33 долара за барел. Фючърсите върху американския суров петрол WTI повишават цената си с 0,23% до 56,34 долара за барел.

Запасите от суров петрол в САЩ намаляха с 3,5 млн. барела до 439,8 млн. през седмицата, приключила на 16 август, показват данни на Американския петролен институт. Анкетираните от Ройтерс анализатори очакваха спад с 1,8 млн. барела. Официалните данни на Агенцията за енергийна информация се чакат по-късно в сряда.

В същото време и напрежението в Близкия изток остава на фокус, след като държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви във вторник, че страната му ще предприеме всички действия, за да предотврати плаването на ирански танкери в Средиземно море, доставяйки петрол за Сирия в нарушение на американските санкции.

Цените на суровия петрол бяха подкрепени и от данните за по-малък износ през юни от Саудитска Арабия, която е най-големият износител на петрол в света.

Саудитска Арабия планира да задържи износа на суров петрол под 7 млн. барела на ден през август и септември въпреки силното търсене, за да върне пазара към баланс. Това е заявил официален представител на страната по-рано този месец пред Ройтерс.

Несигурността около перспективите за глобалната икономика на фона на търговската война между САЩ и Китай обаче ограничава ръстовете в цените на петрола.

Междувременно златото поевтинява с 0,22% до 1512,40 долара за тройунция, но се задържа над ключовото ниво от 1500 долара за тройунция. Среброто и платината понижават цената си съответно с 0,75% и 0,55%, докато медта поскъпва с 0,04%.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повишава с 0,05% до 98,113 пункта. Доларът поскъпва с 0,22% спрямо йената до 106,46 йени. Австралийският долар се търгува с преднина от 0,07% до 0,6783 долара.