Петролните фючърси се повишават за втора поредна сесия на търговия, като петролът Брент поскъпна над 72 долара за барел за пръв път в рамките на настоящата година.

Подкрепа за възходящото ценово движение оказват оповестените по-рано през деня данни, показващи ускоряване на икономическата активност в Китай през първото тримесечие на годината, докато Американският петрол институт (API) отчете изненадващо понижение на складовите запаси на суров петрол в САЩ през последната седмица.

БВП на Китай нарасна стабилно с 6,4% през първите три месеца на годината, като в същото време индустриалното производство се повиши през март с цели 8,5% (най-солиден ръст от юли 2014-а година), а продажбите на дребно се увеличиха с 8,7 на сто.

Производството в китайските рафинерии пък нарасна през март с 3,2% спрямо година по-рано до 12,49 млн. барела дневно.

От своя страна API отчете изненадващо понижение на американските складови запаси на суров петрол през седмицата до 12-ти април с 3,1 млн. барела до 452,7 млн. барела, докато очакванията на финансовите пазари бяха за тяхно повишение с 1,7 млн. барела.

Всичко това допринесе за поскъпване на фючърсите на петрола Брент с доставка през юни с 0,56% над нивото от 72 долара за барел за пръв път от ноември 2018-а година насам, докато фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през май се повишиха с 0,66% към 64,50 долара за барел, доближавайки отново 5-месечния ценови връх около 64,65 долара, достигнат седмица по-рано.