Петролните фючърси се понижават с над 2,5% по време на търговията в понеделник, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп отново обвини ОПЕК за прекалено високите цени и призова картела "да се отпусне и да се успокои".

"Цените на петрола стават прекалено високи. ОПЕК, моля те, отпусни се и се успокой. Светът не може да поеме ценовото увеличение - икономиката е крехка!", написа Тръмп в Туитър.

Фючърсите на петрола Брент с доставка през април се понижават с 2,65% към 65,35 долара за барел, а аналогичните фючърси на американския лек суров петрол се понижават с 2,51% към 55,85 долара за барел. По този начин петролните фючърси парират растежа през миналата седмица с между 1,3% и 3% и отстъпват от петъчните тримесечни върхове съответно от 67,72 долара и от 57,43 долара за барел.

Днешното понижение на петролните цени е факт въпреки позитивното поведение на световните капиталови пазари с оглед на инвеститорския оптимизъм относно търговските преговори между Вашингтон и Пекин, след като Доналд Тръмп обяви в неделя, че ще отложи планираното за 1-ви март увеличение на митата от 10% на 25% върху вноса китайски стоки за 200 млрд. долара.