След като се разбра, че ОПЕК ще намали добивите едва с 1 милион барела дневно, петролът поевтиня драстично, съобщи Bloomberg. Петролните фючърси се понижиха с над 4,5% след индикации, че на днешната ключова среща на ОПЕК ще се вземе решение за по-малко от очакваното ограничаване на добивите на важната енергийна суровина.

Повод за текущия ценови срив даде изявление на енергийния министър на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих преди началото на срещата на ОПЕК, че ще бъде договорено намаляване на петролното производство с 1 млн. барела на ден, докато инвеститорите на петролните пазари се надяваха на съкращаване на добивите с до 1,4 млн. барела.

Според него намаляване на производството от страна на "ОПЕК +" , тотест заедно с Русия с 1 млн. барела дневно би било достатъчно, за да се стабилизира петролния пазар. Халид ал-Фалих обаче отново настоя, че няма да бъде постигнато споразумение, ако всички членове на ОПЕК и тези от формата "ОПЕК +" не са съгласни с подобно съкращаване на добивите.

"Ако сега някоя държава откаже да намали производството си, другите износителки на петрол ще изчакат, преди всички да се съгласят с това намаление", подчерта преди срещата саудитският енергиен министър.

Изявлението на Халид ал-Фалих хвърли в паника петролните пазари, които разчитаха на по-голямо съкращение на добивите.  Последните актуални котировки на сорт Brent са 58.70 долара за барел, а тези за американския лек петрол се доближиха плътно до 50 долара за барел.

Сега единственото ,което може да спаси петролния пазар и цените е евентуална промяна на руската позиция. Както е известно ,предварително ОПЕК поиска от Москва да намали производството си с 300 000 барела на денонощие, но това не бе прието и вместо това бе предложено намаляване със 140 000 барела.