Ще направим всичко възможно да се намесим в най-удачния момент, за да постигнем добри цени за българския пазар на природен газ. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време изслушването си в парламентарната комисия по енергетика в отговор на въпрос на народния представител от ПГ на "БСП за България" Таско Ерменков във връзка с цената на газа и какво смята да предприеме ръководеното от нея министерство.

"Благодаря за въпроса, който поставяте. Той е много важен като тема. Всички ние знаем, че сигурността на доставките на енергийни ресурси е ключов въпрос в областта на енергетиката, на икономиката и националната ни сигурност", заяви Петкова.

Във връзка с преговорите между "Булгаргаз" и "Газпром", тя поясни, че това, което предстои да се случи и се случва във взаимоотношенията между тях не са традиционните преговори на базата на договори. "Тези преговори или тези нови взаимоотношения са резултат от споразумението, което ЕК постигна с "Газпром" по така нареченото антимонополно дело", каза Петкова.

"Съгласно подписаното споразумение между "Газпром" и ЕК на 6 август е изпратено писмо до "Булгаргаз", в което се посочва на какво основание се изпраща и на какво основание към него са предложени две допълнения. Едното към договора засяга възможностите за смяна на механизма за предоговаряне на цената", каза Петкова и поясни, че другото е свързано с точката за доставка.

По думите й ЕК е постигнала възможности за съответните държави членки, които имат договори с "Газпром" да могат да провеждат преговори на всеки две години. По думите й първото задължително условие е свързано с цените на природния газ на границите на Германия, Франция и Италия.

В допълнението ясно е записано какъв е редът за водене на такъв тип преговори и такъв тип инициатива от наша страна, обясни още министърът на енергетиката. По думите й след изпращане на заявлението от страна на контрагента на "Газпром" в рамките на 120 дни се водят преговори между двете страни.

Министър Петкова заяви, че ако в рамките на 120 дни бъде постигната договореност, то тогава има възможност тази претенция да бъде представена пред арбитраж, който трябва да бъде задължително държава-членка на ЕС.

Тя обясни, че ще направи всичко възможно Министерство на енергетиката да се намеси в най-удачния момент, за да постигне добри цени за българския пазар на природен газ.