Отиващата си 2020 година ще се запомни за участниците на петролния пазар с регистрираните антирекорди - за пръв път в историята бяха отбелязани отрицателни цени, търсенето спадна с нечуваните 25 процента, а местата за съхранение се изчерпаха.

Кризата с коронавирус COVID-19, тръгнал от китайския град Ухан миналия декември, срина пазара на петрол. Първо спря търсенето от страна на Китай, а след това постепенно се пренесе по целия свят. Цените продължиха да се движат в твърде широк диапазон - от 72 до 50 долара за барел.

В ролята на спасител на петролния пазар отново влезе обединението ОПЕК+, в което към постоянните страни членки на картела се присъединиха и съюзнички, начело с Русия.

От срив на цените до крехките надежди за стабилност

В началото на март тази година, когато ситуацията бе изключително неясна, страните от обединението бяха напълно разединени. Те не успяха да се договорят по отношение на ограничението на добива. Подписан бе документ за продължаване на взаимодействието в рамките на Хартата за сътрудничеството на страните производителки на петрол. Без задължение обаче за ограничаване на добива от 1 април.

В резултат Саудитска Арабия и Русия влязоха в сложни взаимоотношения. Заради разпада на сделката, Саудитска Арабия започна да увеличава добива. Противопоставянето само за часове прерасна в ценова война. Буквално за ден цените се сринаха с 24 % и продължиха да спадат през целия месец март до 21 долара за барел. Първото тримесечие на 2020 г. бе определено като най-лошото за последните 20 години в историята на петрола.

Лошият период на петролния пазар не приключи с това, въпреки че в началото на април бе постигнат някакъв компромис в рамките на ОПЕК+. В очакването на ново по-устойчиво споразумение и на решение, което да спре ценовата война, бе отчетен рекордно ниско търсене, а в резултат на това и препълване на хранилищата от петрол в целия свят.

Анализаторите от Goldman Sachs отбелязаха тогава в експресния си анализ, че търсенето на петрол през последната седмица само на месец март е спаднало с 26 милиона барела на ден, или с 25 %. "Този шок е крайно негативен за цените на петрола. Затова и цените на петрола, който няма как да бъде транспортиран по море ще станат отрицателни", написаха те. Нещо повече, окачествиха "ценовата война" като "неуместна", заради значителното понижение на търсенето.

Стойността на петрола сорт Brent спадна до 15 долара за барел. Котировките на майските фючърси за американския суров петрола, сорт WTI, на 20 април за пръв път в историята преминаха в отрицателната зона, достигайки минус 40 долара за барел.

Експертите от Международната агенция по енергетика (МАЕ) прогнозираха от своя страна, че приходите от нефт и газ на много държави от ОПЕК ще се понижат с 50-85 % пред тази година и ще достигнат минимума отпреди две десетилетия.

"Това може да има сериозни социални и икономически последствия, в частност за плановете за държавни разходи за ключови сектори, включително здравеопазване и образование", отбелязаха от МАЕ.

3e-news.net