Сключете договор с избран от Вас търговец на електрическа енергия възможно най-скоро! По този начин ще намалите сметките си още от следващия месец!" Това е съветът на специалистът Павлин Павлов към всички стопански потребители на електрическа енергия, които трябва да излязат на свободния пазар до 30 юни. Павлин Павлов е мениджър "Клиенти" в една от най-големите компании за търговия с електрическа енергия "Гранд Енерджи Дистрибюшън", която оперира на електроенергийния пазар от 10 години.

Специалистът сподели притеснението си, че на пазара се наблюдава тенденция, според която действително голяма част от по-малките фирми все още не са сключили договори и се снабдяват с електрическа енергия при условията на типов договор.

"Според приетите промени в Закона за енергетиката, всички стопански клиенти, които след 30 юни, не са подписали договор с избрана от тях компания, а все още се снабдяват с електрическа енергия чрез типов договор, ще бъдат автоматично прехвърлени към Доставчик от последна инстанция." информира Павлов.

Павлин Павлов обясни, че доставчикът от последна инстанция продава електрическа енергия на завишени цени спрямо средните. Причината е, че целта им е да осигуряват енергия не като пазарен участник, а като вид "спешна помощ" за клиенти, които са останали внезапно без снабдяване и това да се случи максимално бързо.

"Не чакайте 30 юни, а проучете пазара и изберете фирмата, на която да се доверите, още днес! Това е единственият начин да започнете по-скоро да заплащате по-ниски сметки за електрическа енергия!" Така Павлин Павлов от "Гранд Енерджи Дистрибюшън" отправи експертна препоръка към потребителите.