Британската лира поевтиня с над 1 процент днес, след като правителството обяви, че предвижда да удължи до 14 октомври периода, в който парламентът обикновено не заседава, с цел да попречи на депутатите да осуетят Брекзит без споразумение на 31 октомври, предаде Bloomberg.

Лирата изгуби 0,94 процента от стойността си спрямо еврото и долара до съответно 91,09 пенса за един долар и 1,2179 долара за една лира.

Акциите на британските компании също поевтиняват на фона на новото напрежение и очакването за Brexit без сделка, след като британското правителство се опитва да спре дейността на парламента, докато по-слабият паунд подсилва експортния индекс FTSE 100.

FTSE 100, който се движи противоположно на валутата през последните години, се покачва леко с 0,3% в Лондон, докато по-фокусираният към Великобритания индекс FTSE 250 губи 0,7%.

И докато паундът спадна с 1,1%, най-големите двигатели за ръста на FTSE 100 са производителите на лекарства AstraZeneca Plc, Reckitt Benckiser Group Plc и GlaxoSmithKline Plc, които генерират значителна част от приходите извън Обединеното кралство. Индексът спечели и от акциите на петролните компании на фона на по-високите цени на суровината. Строителите на къщи като Taylor Wimpey Plc и Barratt Developments Plc отчитат понижения.

"Не сме много сигурни какви биха могли да бъдат следващите стъпки, както от страна на правителството, така и от парламента, но сигурно е, че това значително повишава нивото на несигурност - това, което пазарите не харесват най-много", коментира пред Bloomberg Стефан Барбие де ла Сере, макро стратег в Makor Capital Markets.

Планира се парламентарната сесия да се възобнови с реч на кралицата на 14 октомври. Тази реч се изготвя от правителството и в нея се очертава законодателният дневен ред за предстоящата година. Този ход, за който съобщиха редица медии, прави слабо вероятно депутатите, които са против излизане на страната от ЕС без споразумение, да успеят да прокарат закони за блокиране на такъв сценарий до 31 октомври.