Първата партида петрол от САЩ пристигна в Новополоцк (Беларус) по железопътна линия от литовското пристанище Клайпеда и започна да постъпва в нефтопреработвателния завод Нафтан. Това съобщи беларуският концерн Белнефтехим, цитиран от ТАСС.

Американският петрол вече започна да постъпва в Нафтан. По обед петролът потече от цистерните, пристигнали сутринта, заяви говорителят Александър Тишченко. По думите му е пристигнал състав от 60 цистерни, от които 17 с американски петрол, а останалите - от Саудитска Арабия.

Снабдяването на беларуските рафинерии с руски петрол по петролопровода "Дружба" спря на 1 януари заради спор за размера на премията към безмитната цена на суровината. Само компанията Сафмар на Михаил Гуцериев продължи да изнася за Беларус, така че страната започна да купува петролни продукти от алтернативни доставчици през Литва и Украйна.

В края на март Москва и Минск постигнаха споразумение за възобновяване на доставките от големи руски компании. Плановете за юни включват закупуване на 1,1 милиона тона руски петрол.

В края на април 2019 година пък в тръбопровода "Дружба", по който се и транзитира руски петрол през Беларус за европейските страни, попадна замърсена с хлориди суровина и поради това потокът беше временно преустановен.