Няма ги туристите, изгубили се в парижкото метро, карикатуристите на Монмартър скучаят, а Джокондата все така се усмихва (в Лувъра - б.р.), но пред все по-малко публика. И това лято чуждестранните туристи не бяха многобройни в Париж, който е изгубил 60 процента от посетителите си, информира Франс прес, на която се позова БТА.

Службата по туризъм и организация на конгреси във френската столица посочва, че между юни и август туристите в Париж и предградията са били между 3,6 и 4,7 милиона.

През 2020 година те са били 2,6 милиона, а в годината преди КОВИД-19, 2019 година - 10,2 милиона.

Отражението върху сектора е значително поради липсата на далечната клиентела, от Азия и Южна Америка, потвърди пред АФП Дидие Арино, директор на специализираната агенция Протурзъм (Protourisme).

Процентът на заетост на местата за настаняване в Париж е най-нисък от цяла Франция, изтъкна той. Спадът на оборота в хотелиерството е над 60 процента, а нощувките са намалели с над 50 на сто.

Парижките корабчета на река Сена също са със загуба на оборот от 50 процента спрямо 2019 година. Досега французите винаги са били половината от тази клиентела, но тази година те са 65 на сто. А от тях 43 процента са от Париж и региона.

Дори посетителите на Айфеловата кула са намалели до 13 000 на ден спрямо обичайните 25 000. Тук също делът на французите е нараснал - от 20 на 50 на сто.

Сред големите губещи от липсата на туристи са и екскурзоводите. Дейността на 600-700 туристически гида в парижкия регион е намаляла с над 80 процента, според ръководителката на браншовата организация на преводачите и гидовете (FNGIC) Од Дьобоан.

Френските посетители се нуждаят много по-малко от гидове, изтъква тя.

Изискването за представяне на здравен пропуск е основна причина за драстичния спад на туристите през последния месец, но лошото време също е оказало влияние, отбелязват професионалистите от сектора.