Едва 20 на сто от хотелите по Северното Черноморие са отворили това лято, но има шанс картината през август да се подобри. Това каза днес в комплекс "Златни пясъци" край Варна министърът на туризма Марияна Николова, която проведе срещи с представители на бранша и с Националния борд по туризъм.

След средата на август се очаква у нас да се завърнат руските туристи, прогнозира Николова и допълни, че се обмисли дали е възможно визите за тези гости да се издават на границата, както е в други страни. Освен това ще се работи по реализацията на идеята страната ни да има търговски аташета в ключови туристически дестинации, каза още министърът.

Николова отбеляза, че от началото на пандемията българските граждани са отменили общо около 1 милион пътувания в чужбина.

Министерството и Консултативният съвет към министъра на туризма, който трябва да бъде сформиран до началото на септември, в най-кратки срокове трябва да разработи екшън план за подготовката на зимния сезон. В плана ще се предвидят мерки за подпомагане на бизнеса, за привличане на туристи и за гарантиране на безопасна среда.

Задача на Консултативния съвет ще бъде и разработването на рекламната стратегия за България като туристическа дестинация.

Анализите показват, че заради пандемията пътуващите вече ще търсят продукти, при които се избягва голямо струпване на хора, обясни Николова. По думите й това налага да се рекламират активно възможностите за СПА, балнео, планински, еко, винено-кулинарен и други видове туризъм у нас.

Министърът отбеляза, че браншът задължително трябва да започне да ползва максимално възможностите на дигиталните технологии и в частност на социалните мрежи.

Какво предлага бизнесът

Изпълнителният директор на Националния борд по туризъм Полина Карастоянова отбеляза, че е необходимо да бъде разработен Национален маркетингов план, който да е с валидност за следващите 3 до 5 години. По думите й, за да има успех такъв документ, той трябва да бъде направен от международни експерти.

Карастоянова каза още, че през следващите години браншът ще се стабилизира, само ако се акцентира върху качеството в сектора - на предлаганите продукти, в комуникацията и в управлението.

За бизнеса ще бъде от сериозна полза, ако обявяването на заразените с Ковид-19 става не като абсолютна цифра, а като процент на база направените тестове, каза Георги Щерев, председател на Съюза на хотелиерите в Златни пясъци. Според него големите цифри носители на вируса стряскат особено румънските туристи, които не вземат предвид, че като процент всъщност заразените са много малко и освен това на част от пациентите се правят тестове за втори или за трети път.