Ще бъде ли възможно да се отправим на круиз през август? Секторът продължава да се надява да възобнови дейността си през този ключов за сезона месец, но затварянето на пристанища и новите ограничения заради пандемията правят подобна перспектива доста сложна, информира Франс прес, цитирана от БТА.

Много очаквания бяха насочени към Средиземноморието заради относителното спокойствие, на което са радваше Европа от началото на лятото. Повторното отваряне на шест основни гръцки пристанища на 1 август отекна като сирената на отпътуващ лайнер.

Само че решението на лидера в сектора Карнивал круиз лайн (Carnival Cruise Line) от миналия понеделник да отмени първите си пътувания след няколко месеца на "закотвяне" заради липсата на зелена светлина от Италия, показва че далеч не са преодолени всички препятствия.

Норвежката круизна компания Хюртигрютен (Hurtigruten) спря всичките си круизи, след като бяха открити десетки случаи на коронавирус на един от корабите й.

40 души, от тях 26 членове на екипажа, от круизен кораб на компанията дадоха положителни проби за коронавирус, операторът спря пътуванията с трите си плавателни съдове. Всички заразени бяха приети в Университетската болница на Северна Норвегия в Тромсьо, където празният кораб акостира (на снимката).

След този случай Норвегия въведе ограничения за круизи по крайбрежията си.

Две от водещите круизни компании в Европа - Коста крочере (Costa Crociere) и Ем Ес Си крузис (MSC Cruises) не се отказват.

Готови сме, работихме много упорито, заяви шефът на Ем Ес Си крузис Джани Онорато на пресконференция, на която представи новите санитарни протоколи.

Круизните компании се опитваха да предвидят всяка подробност с нееднократни проверки, както на екипажа, така и на пътниците и най-вече с осигуряването на по-голям медицински екип.

Здравословното състояние се контролира с всекидневно измерване на температурата и тестване с тампони на екипажа, които се правят всеки месец, обяснява Коста крочере.

Физическата дистанция ще е възможна благодарение на намаляването на капацитета за пътниците на борда до 70 процента и на развлеченията, които са обмислени, така че да обхващат по-малки групи от хора, коментира Ем Ес Си крузис.

За да се възстановят круизите, е важно да се убедят властите в отделните страни, които са предпазливи, имайки предвид, че коронавирусът обича затворените пространства.

В този сектор има очевиден риск, както показаха някои ситуации и това засяга най-вече възрастните хора, които са най-уязвими, подчерта пред АФП генералният директор на специализираната компания Протуризм (Protourisme) Дидие Арино. Според него е трудно да си представим истинско възстановяване на този сектор, който е в почти непрекъсната динамика на растеж от 20 години, докато не се открият ваксини срещу Ковид-19.

Трагичната сага с лайнера "Даймънд принсес"( Diamond Pincess) с 4000 пасажери на борда, който остана под карантина целия февруари в японски териториални води и отчете 700 заразени, дълго ще се помни.

Освен компаниите целият сектор на доставчиците на услуги и редица територии, където акостират круизи, страдат, тъй като са лишени от икономически ползи, коментира Арино.

От януари до юни броят на круизите, акостирали на пристанището в Марсилия, е намалял с 84 процента спрямо миналата година.