Пълното освобождаване на пазара на енергия няма да стане еднократно, ще е на стъпки и ще продължи няколко години - нормалният период е между три и пет години. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която участва на кръгла маса на тема "Механизмите за осигуряване на капацитет като част от бъдещия пазарен модел в България".

По мнението на министъра преходът трябва да е плавен, като се обмислят рисковете. "Имаме надеждата и работим от първи юли 2020 година определена част от регулираната цена на тока да се формира на пазарен принцип", каза Петкова. Преди пълното освобождаване на цените задължително условие е да се защитят уязвимите потребители. По тази тема работим с КЕВР, парламента и социалното министерство и хората трябва да са спокойни, отбеляза Петкова, цитирана от БТА.

Моделите за стабилна енергийна система са два - пазарен модел и на стратегическия резерв. Ние смятаме, че пазарният модел е по-добър, каза министърът. Според Петкова този модел осигурява конкуренция без скок на цените на енергията. На централите, които изберем заради ниска цена, ще се покриват т. нар. условно постоянно разходи - за заплати и ремонт. Цената, с която те ще се явят на пазара, са за горивната компонента и за емисии парникови газове, обясни Петкова.

Рано е да се каже кога ще е първият търг за енергия по този модел, но ще е след като механизмът за капацитет бъде одобрен от ЕК, изтъкна енергийният министър. Механизмът за капацитет на ЕК е за гарантиране на сигурността на доставките на електроенергия и за либерализиране на пазара на тази енергия. Мярката е временна, може да продължи до десет години, но за въглищните централи е до пет години и от без да се включват нови мощности. 

Какво ще се случи с освобождаването на пазара

Нека да не обясняваме, че с пълното освобождаване на пазара на енергия ще последва нещо драматично - България е една от последните държави в ЕС, които не са либерализирали напълно пазара си, подчерта Петкова. Анализът на нашия консултант за адекватността на енергийната система в България все още не е напълно готов и е рано да са каже колко ще струва механизма на капацитет на ЕК, каза министър Петкова. Разходите за него, тоест разходите на централите, които ще гарантират производството на електроенергия, ще се определят след публичен търг, в рамките на ЕС. Целта е цената да е най-ниската, категорична е Петкова.