През първите пет месеца на тази година турският фондов пазар показа най-добро представяне в света в местна валута на фона на търсенето от страна на местните инвеститори на активи, които могат да ги предпазят от хиперинфлация, съобщи "Блумбърг".

Основният борсов индекс на турските "сини чипове" Borsa Istanbul 30 (BIST) е нараснал с 39% от началото на 2022 г., докато общият широк измерител Borsa Istanbul 100 е скочил с 37%. Дори в долари индексът BIST 30 е нараснал с повече от 12% от началото на годината и е сред 15-те най-добри световни индекса по този показател, въпреки че за с същия период турската лира е поевтиняла с 19%.

Турските инвеститори бяха изправени пред необходимостта да защитят по някакъв начин средствата си от инфлацията, която достигаше в определени периоди до 70%. В резултат на това много пазарни участници инвестираха в акции, което доведе до рекорден ръст на индексите и ценните книжа на отделните компании. Например Turkish Airlines поскъпна със 145% от началото на януари, а акциите на производителя на стомана Eregli Demir ve Celik се повишиха с почти 40%.

"Няма много възможности за инвестиране на турските пари", казва фонд мениджърът Бурак Четинчекер от Strateji Portfoy, - Хората просто не могат да пренебрегнат турските акции, ако искат да защитят спестяванията си от инфлацията."

Междувременно чуждестранните инвеститори активно се оттеглят от турския фондов пазар заради "оригиналния" подход на властите в страната към паричната политика. Миналия петък турският президент Реджеп Тайип Ердоган отново разкритикува привържениците на идеята, че повишаването на лихвените проценти може да забави инфлацията, като нарече тези, които мислят така, "провали или предатели".

От началото на годината чуждестранните инвеститори са изтеглили 2.2 млрд. долара от турските акции, а пазарният им дял е спаднал до 35%, което е исторически минимум.