Италия се сблъсква с най-тежката суша от 70 години насам, която застрашава реколтата от първокласния ориз, използван за ризото. Най-голямата река в страната - По, се превръща в дълъг участък от пясък поради липсата на дъжд, оставяйки равнините на Ломелина, сгушени между По и Алпите, без необходимата вода за наводняване на оризищата.

Липсата на валежи накара управителите на различни италиански региони да обявят извънредно положение, за да опазят водата и да координират управлението на намаляващите ресурси.

Нивата на основните водоизточници в региона - реките По и Дора Балтеа, са осем пъти по-ниски от средните за сезона, според асоциацията за напояване на Западна Сесия, която регулира разпределението на водата през лабиринта от канали, извиващи се през оризовите полета.

От река По трябваше да получим дебит от 160 000 литра в секунда, докато в момента имаме приблизителен дебит между 30 000 и 60 000 литра в секунда, сподели Стефано Бондеса, президент на асоциацията на Западна Сесия. В резултат на недостига на вода той е принуден да вземе няколко непопулярни решения, като наскоро постанови да спре напояването на тополи, овощни дървета и втори култури, за да даде приоритет на ориза.

Обикновено това поле би трябвало да е наводнено с 2 до 5 сантиметра вода, но сега прилича на пясъчен плаж, каза фермерът Джовани Дагета, вървейки през умиращите оризови насаждения. Земеделците в района на Мортара произвеждат прочутия ориз Арборио от векове. Широките зърна на този местен сорт са идеални за ризото.

Според Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО) засушаването е най-вредният фактор за ориза, особено в ранните етапи на растежа му. Топлинните вълни, като тези, които многократно удрят Италия с пикове от 40 градуса по Целзий, могат значително да намалят добива.

Това оризище не е напоявано от две седмици и 90 процента от растенията вече са напълно изсъхнали, коментира Дагета. Той обяснява, че останалите 10 процента, които все още са леко зелени, трябва спешно да бъдат потопени във вода в рамките на два или три дни. Но с прогнозата за още сухи дни напред, фермерът няма почти никаква надежда това да се случи. Във вторник Милано и част от Северна Италия бяха временно облекчени от няколко кратки превалявания, но като цяло ситуацията продължава да се влошава.

Започва да възниква напрежение между регионите нагоре и надолу по течението на речния басейн и между водноелектрическите централи и фермерите, тъй като всички се борят за един и същ намаляващ ресурс. Има опасения, че може да последват по-големи конфликти, ако валежи скоро не напълнят празните италиански резервоари.

Дори най-богатият град в страната усеща последиците от сушата. Кметът на Милано подписа в събота наредба за спиране на крановете на обществените декоративни фонтани, за да се пести вода.

Сушата в Италия заплашва около 3 милиарда евро (3,1 милиарда долара) в селското стопанство, заяви тази седмица италианското фермерско лоби. Конфедерацията на земеделските производители от страната оценява загубата на 30-40 процента от сезонната реколта.

Въпреки че необичайната топлина и липсата на валежи са виновни за настоящата криза, Италия има разточителна водна инфраструктура, която според оценката на националната статистическа агенция губи 42 процента от питейната вода от разпределителните мрежи всяка година, до голяма степен поради стари и лошо поддържани тръби.

Италианската агенция за гражданска защита събира информация от региони и различни национални министерства, за да предложи по-широка извънредна помощ за засегнатите региони. Стотици градове в северната част на страната вече са приели различни заповеди, призоваващи за отговорно използване на водата в опит да избегнат използването на норми.